
PÕHJALA BREWERY, Tallinna
Lakeuden Panimojuhlien palautekyselyn toivotuin ulkomainen panimo Põhjala Brewery tekee paluun! Põhjala Brewery perustettiin neljän virolaisen kaveruksen toimesta vuoden 2011 lopussa, ja sen jälkeen kasvua ja tapahtumia on riittänyt. Põhjala Brewery tunnetaan erinomaisista tynnyrikypsytetyistä oluistaan, mutta kokemus ja laadukkuus paistaa läpi koko tuotevalikoimasta. Eikä ihme, onhan panimon oluita arvioitu jopa RateBeer-sivuston parhaimmistojen joukkoon!
COOLHEAD BREW, Helsinki
CoolHead Brew on vuonna 2016 toimintansa aloittanut pienpanimo, joka tunnetaan erityisesti hapanoluistaan. Panimon missiona on asettaa Suomi craft beer -skenen maailmankartalle. CoolHead pyrkii tätä kohti valmistamalla jännittäviä, moderneja oluita joiden makuprofiilit luovat symbiooseja pohjoismaisten ja eksoottisten makujen välille. Tätä nykyä CoolHead Brew sijaitsee Helsingin Viikissä. CoolHead Brewin olut oli viime tapahtuman parhaiten arvosteltu olut Pint Please -sovelluksessa, miten käy tänä vuonna?
ETKO BREWING, Helsinki
ETKO Brewing on vuonna 2017 perustettu helsinkiläinen pienpanimo, joka tunnetaan kekseliäänä ja mieleltään uteliaana korttelipanimona. Tuotannon ytimessä on filosofia, jonka mukaan hyvä olut on tehty kiihkeästä ammattitaidosta, laadukkaista ja runsaista raaka-aineista ja ripauksesta hyvälaatuista pakkomielteisyyttä. Etkojen eetoksena on jakaa hyvä fiilis ja hyvä olut ystävien kanssa, ja niin panimo haluaakin panna olutta joka inspiroi ja jolla voi starttaa jälleen yhden unohtumattoman illan.
FISKARSIN PANIMO, Fiskari
Fiskarsin Panimo on perustettu vuonna 2011 Vantaan Rekolassa. Ensimmäiset kaksi vuotta oluita pantiin Mäntsälässä Rekolan Panimon nimellä. Ne vuodet meni siivillä yhden hengen yrityksenä, miltä ajalta iso kiitos kaikille talkoolaisille, jotka olivat pullotuksissa apuna, ilman heitä ei olisi panimo toiminut. Juuret ovat edelleen lähiössä, mutta puu on kasvanut eri suuntaan ja nyt panimo valmistaa oluita Fiskarsin ruukissa. Lähellä on puhdas luonto, josta panimo ammentaa ideoita ja raaka-aineita oluisiin. Rauhallinen 600 hengen ruukki on hyvä ympäristö luoda uusia makuja ja saada myös palautetta eri kokeiluista.
HAAPALA BREWERY, Sotkamo
Haapala Brewery valmistaa pieniä eriä oluita ja alkoholittomia juomia vanhassa hirsinavetassa, joka sijaitsee Vuokatin hiihtokeskuksen luonnonkauniilla selustalla. Rakkaudesta rustiikkisiin, eurooppalaisiin oluisiin ja suomalaiseen maalaismaisemaan, panimo on keskittynyt tuottamaan oluita, jotka kuvastavat sen sijaintia. Luonnosta ja paikallisilta pelloilta kerätyt ainekset, villihiivat ja paikallisen pientuottajan rakkaudella keräämät raaka-aineet yhdistävät kaikkea panimon tekemistä, olipa kyse sitten pienestä erästä limonadia tai hiukan isommasta erästä olutta. Tuotteet ovat vegaanisia, pastöroimattomia, suodattamattomia ja ilman lisättyjä väriaineita.
HAILUODON PANIMO, Hailuoto
Hailuodon Panimo on Suomen ensimmäinen luomupanimo, ja se on perustettu vuonna 2016. Hailuoto sijaitsee Perämeren suurimmalla saarella, Oulun edustalla. Hailuoto on tunnettu merellisestä kansallismaisemasta, puhtaasta pohjavedestä, käsityöläisperinteestä ja luonnonantimista. Panimo sijaitsee Hailuodon kyläkeskuksessa vanhassa makasiinirakennuksessa, joka on sisäpuolelta täysin remontoitu moderniksi ja energiatehokkaaksi panimoksi. Panimon oluet on pantu Hailuodon puhtaaseen pohjaveteen, joka soveltuu täydellisesti vaativien lager-tyylisten oluiden valmistukseen. Kaikki oluet ovat säilöntä- ja lisäaineettomia, suodattamattomia täysmallasoluita.
HUSKY BREWING, Helsinki
Husky Brewing on vuonna 2020 perustettu helsinkiläinen pienpanimo. Panimon nimi kumpuaa panimomestarin Diego-nimisestä koirasta, joka on huskyn ja koirasuden risteytys. Husky-oluet valmistetaan laadukkailla menetelmillä perinteisiä reseptejä kunnioittaen, mutta kuitenkin modernilla otteella. Panimon ensiluokkaiset ainesosat ja lempeä kosketus viimeistelee oluen, joka on jokaisen oluenystävän makuun. Panimon Husky Imperial Stout 9,6% valittiin vuoden 2023 olueksi Helsinki Beer Festivaleilla.
KURIKAN LAKKITEHDAS, Kurikka
Kurikan Lakkitehtaan panimo on uusi panimo, joka sai nimensä vanhan lakkitehtaan mukaan, kuten myös oluet, joita myydään Kulo nimellä. Tänä päivänä valtakunnallisesti merkittäväksi kulttuuriympäristöksi luokitellulla Lakkitehtaan alueella mennyt aika ja historian havina on vielä selkeästi aistittavissa. Alueella on mm. vuosina 1913 ja 1924 valmistuneitten tehdasrakennusten lisäksi vuonna 1938 valmistunut arkkitehti Aarne Ervin suunnittelema upea funkkisrakennus. Rakennuksen entistäminen sekä remontointi aloitettiin vuonna 2022 Lakkitehtaan alueen omistajanvaihdoksen myötä. Tällöin sai alkunsa myös panimo, jota luotsaa panimomestari Juha Ollila.
KYRÖ DISTILLERY COMPANY, Iso-Kyrö
Sauna-illan seurauksena syntynyt Kyrö Distillery Company on viskitislaamo, joka aloitti toimintansa Isossa-Kyrössä vuonna 2014. Kaikki mitä tislaamolta tulee on ruispohjaista ja tunnuslause onkin ”In Rye We Trust”. Ensitunnustuksen Kyrö Distillery sai kesällä 2015, kun Kyrön Napue Gin voitti kansainvälisen IWSC:n Gin&Tonic sarjan. Kyrön tislaamo on vuosien aikana kasvanut villistä unelmasta menestystarinaksi ja rukiisten makujen mestariksi.
LAPIN PANIMO, Rovaniemi
Lapin Panimo valmistaa maltilla humaloituja oluita, jolloin oluen aidot pohjamaut eli maltaisuus saadaan paremmin irti. Olut kun on enimmäkseen vettä, on sen laadulla merkitystä. Rovaniemellä se on priimaa. Parhaat maut syntyvät, kun oluen annetaan kehittyä hitaasti kypsymällä, 5 – 7 viikkoa. Lapissa se onnistuu, siellä ei hötkyillä. Käyhän maistelemassa!
MALLASKOSKEN PANIMO, Seinäjoki
Paikallinen Mallaskosken Panimo ammentaa inspiraationsa oluiden panemiseen pohjalaisen sielunmaiseman synkkyydestä. Vielä tänäkin päivänä Mallaskosken synkän puhuvat oluet valmistetaan samaista perinnehiivaa käyttäen, samaisen hyisen kosken varrella, samaisella periksi antamattomalla elämän asenteella, käsityönä ja ilman säilöntäaineita. Jo peräti yli satavuotias Mallaskosken Panimo tuo tuttuun tyyliinsä Lakeuden Panimojuhliin kertaluontoisia spesiaalieriä! Lakeuden Panimojuhlien perjantaina onkin tarjolla erittäin rajallinen erä Arctic Hopyardin humalista tehtyjä oluteriä.
MALLASKUUN PANIMO, Lapua
Mallaskuun Panimon tarina sai alkunsa vuonna 2014 Lapualla, kun kolme ystävää alkoivat kehitellä ajatusta panimon perustamisesta. Panimo perustettiinkin vuonna 2015 Lapualle, viljapeltojen ympäröimälle Salomäen perhetilalle. Alussa panimon tuotteet keskittyivät kaverusten metsästys ja kalastusharrastuksen tukemiseen riista- ja kalaruuille suunniteltujen oluiden muodossa. Pian kuitenkin kävi selväksi, että kysyntä käsityöläisoluelle oli oletettua suurempaa ja panimolla alettiin laajentamaan tuoterepertuaaria vauhdikkaasti. Samalla kun tuotevalikoima on kasvanut, niin on myös panimon asiakaskunta ja valmistuskapasiteettikin.
SALAMA BREWING COMPANY, Espoo
Salama on espoolainen pienpanimo, joka on perustettu vuonna 2018 neljän tamperelaisen kaveruksen toimesta. Oluissa panimo keskittyy reilusti humaloituihin New England-tyylisiin ipoihin, silkkisiin Imperial Stoutteihin sekä villihiivalla käytettyihin hapanoluisiin. Panimo haluaa laajentaa craft oluen käsitystä Suomessa, tuomalla raaka-aine listaan mukaan mm. keksit, kakut, tortut, suklaakastikkeet, jne:) Kokeilunhalu vie Salamaa eteenpäin ja halu viedä suomalaisen craft oluen ilosanomaa maailmalle.
SONNISAARI PANIMO, Oulu
Sonnisaari panimo on vuonna 2014 perustettu oululainen pienpanimo, jonka oluissa yhdistyvät paikallisuus ja kansainvälisen olutkulttuurin viimeisimmät tuulahdukset. Alkusysäyksenä panimon perustamiseen toimivat intohimo oluen tekemiseen ja moderni olutkulttuuri. Sonnisaarella pannaan laadukasta ja maukasta käsityöolutta luovalla ammattitaidolla ja sitkeällä asenteella. Panimo onkin tunnettu laajasta, monipuolisesta ja usein vaihtuvasta olutvalikoimastaan.
TORNION PANIMO, Tornio
Tornion Panimo juhlii ylpeänä 150-vuoden päähän ulottuvia juuriaan, mutta elää täysillä tätä päivää lappilaisessa rajakaupungissa. Panimo keskittyy perusasioihin erikoisuuden tavoittelun sijaan. Kun rönsyt poistuvat, kiinnittyy huomio yksityiskohtiin: Makuun ja parempaan laatuun. Siinä samalla hoituvat kotimaisuus, gluteenittomuus, hiilineutraali energia, vegaanisuus ja muu tarpeellinen. Oluen lisäksi panimo tekee aitoja marjalonkeroita, likööreitä ja kansainvälisesti palkittua giniä. Janosta tekoihin ja Tornion Panimon tiskille siis!
TINTO ROASTERY, Vaasa
Etelä-Amerikka on muuttanut Tinto Roasteryn yrittäjän Janne Mäen elämän suuntaa jo kahdesti. 90-luvulla hän matkusti Kolumbiaan Suomen maantiepyöräilymaajoukkueen edustajana ja tapasi reissulla tulevan vaimonsa. Vuonna 2014 pariskunnan vieraillessa eteläamerikkalaisilla kahviviljelmillä Janne sai kipinän tehdä kahvista ammatti. Tämä suunnitelma konkretisoitui vuonna 2019, kun oma pienpaahtimo Tinto Roastery puhalsi ensimmäiset kahvintuoksut savupiipusta Vaasan Varastokadulla. Lakeuden Panimojuhliin paahtimo luo täysin uuden Lakeuden Panimojuhlat -kahvin, joka lanseerataan tapahtumassa!