
ATMOS BREWING
Atmos Brewing on tamperelainen pienpanimo, joka valmistaa korkealaatuisia käsityöoluita intohimolla ja paikallisuutta vaalien. Panimolle olut ei ole vain juoma – se on elämys, joka tuo ihmiset yhteen. Atmos yhdistää modernin reseptiikan ja yhteisöllisen meiningin, joka näkyy niin tuotteissa kuin tunnelmassa Taproomin hanojen äärellä.
BOCK’S CORNER BREWERY
Bock’s Corner Brewery on pieni itsenäinen panimo Vaasassa Bockin panimon sydämessä, joka perustettiin vuonna 1890. Lähes kolmenkymmenen vuoden hiljaiselon jälkeen, Bock valmisti ensimmäisen oluterän kunnostetussa jääkellarissa helmikuussa 2015, josta on tullut panimon koti. Oluet valmistetaan pienissä erissä ja jokaisen erän on täytettävä korkeat standardit, jotka Bock on itsellemme asettaneet – vain paras on tarpeeksi hyvää!
BREW SEEKERIN BELGI-OLUET
Uutuutena maahantuoja Brew Seeker tuo Lakeuden Panimojuhliin belgityylisten oluiden pisteen! Pisteen oluiden takaa löytyy mielenkiintoisa 2014 perustettu Brouwerij Kazematten, perinteikäs belgialainen St. Bernardus ja trappistoluiden legenda La Trappe!
Belgialainen Kazematten on kahden legendaarisen olutihmisen yhteistyön tulos – Hans Depypere (St. Bernarduksen CEO) ja Rudi Ghequire (Rodenbachin eläköitynyt pääpanimomestari ja olutlähettiläs) päätyivät lyömään viisaat päänsä yhteen ja aloittivat tämän mikropanimon historiallisessa kasematissa, joka on rakennettu jo 1680 paikkeilla!
St Bernarduksen panimon juuret ovat ranskalaisten Mont des Cats luostarin trappistmukkien Belgiaan perustamassa meijerissä, jonka Evariste Deconinck otti haltuunsa munkkien palattua Ranskaan. Panimo käyttää yhä alkuperäistä Westvleterenin hiivakantaa ja osa panimon oluista tehdään alkuperäisellä luostarin reseptillä!
Belgityylisistä oluista puhuttaessa ei voi sivuuttaa hollantilaista Bierbrouwerij De Koningshoeven – La Trappea! La Trappen aitoja trappistoluita on valmistettu Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven -luostarissa vuodesta 1884. Panimon tuotto käytetään luostarin ylläpitoon sekä hyväntekeväisyyteen ympäri maailman. Proef de stilte – Maista hiljaisuus.
COOLHEAD BREW
CoolHead Brew on vuonna 2016 Tuusulassa perustettu pienpanimo, joka helsinkiläistyi vuoden 2021 keväällä muuttaessaan entisen trooppisen puutarhan tiloihin Viikkiin. Panimo tunnetaan laajasta hapanolutvalikoimastaan, eritoten salmiakkisista vaihtoehdoistaan joilla on pokattu parikin kertaa Lakeuden Panimojuhlien parhaan oluen palkinto. Tämänkään vuoden kattaus ei jätä ketään kylmäksi. Hapanoluiden lisäksi valikoimasta voi löytää mm. sameita ipoja ja ennakkoluulottomia imperial stouteja!
HAILUODON PANIMO
Hailuodon Panimo on Suomen ensimmäinen luomupanimo. Hailuodon Panimo valmistaa luomuoluensa paikallisesti viljellystä ja mallastetusta ohrasta, saksalaisista luomuhumalista sekä hailuotolaisesta puhtaasta ja pehmeästä pohjavedestä. Panimo valmistaa klassisia ja perinteisiä oluita laajalla saksalaisella skaalalla, tarjolla myös alkoholittomia!
HIISI
Pohjoiseen tästä maailmasta. Missä huru on vahva, siellä on kotimme. Vaihtoehto kaikelle tälle. Tiesitkö että HIISI on tehnyt olutta kaikessa sen komeudessa jo 12 vuotta? Uskomatonta! Mytologista! Huru on vahva!
Tule siis maistamaan oluita – on lageria, ipaa ja souria. Löytyy myös aitoa, lähiomenoista puristettua omenasiideriä. Kaikki panimon tuotteet ovat vegaanisia ja löydät valikoimistamme myös useita gluteenittomia vaihtoehtoja. Nettisivut osoitteessa hiisi.beer ja viralliset oluiden musiikkisuositukset osoitteesta hii.si/playlist.
KYRÖ DISTILLERY COMPANY
Kyrö Distillery Company tislaa maailman parasta giniä ja viskiä puolen tunnin päässä Seinäjoelta Isossakyrössä. Kyrön tarina, kuten niin moni muukin hieno suomalainen asia, sai alkunsa saunasta. Kaikki sai alkunsa ruisviskistä saunassa, ja ruis on Kyrö Distillery Companylle kaikki kaikessa. Vaikka ruis on luonteensa vuoksi ehkä vaikein vilja tislata, käyttää Kyrö silti tuotteissaan ainoastaan täysjyväruista – olipa kyseessä sitten viski, gini, vodka tai likööri. Kyrön tislaamo on vuosien aikana kasvanut villistä unelmasta kansainväliseksi menestystarinaksi ja rukiisten makujen mestariksi.
MALLASKOSKI PANIMO
Paikallinen Mallaskosken Panimo ammentaa inspiraationsa oluiden panemiseen pohjalaisen sielunmaiseman synkkyydestä. Vielä tänäkin päivänä Mallaskosken synkän puhuvat oluet valmistetaan samaista perinnehiivaa käyttäen, samaisen hyisen kosken varrella, samaisella periksi antamattomalla elämän asenteella, käsityönä ja ilman säilöntäaineita. Mitähän spesiaalia tänä vuonna yli satavuotias Mallaskosken Panimo tuo Lakeuden Panimojuhlille?
MALLASKUUN PANIMO
Mallaskuun Panimon tarina sai alkunsa vuonna 2014 Lapualla, kun kolme ystävää alkoivat kehitellä ajatusta panimon perustamisesta. Panimo perustettiinkin vuonna 2015 Lapualle, viljapeltojen ympäröimälle Salomäen perhetilalle. Alussa panimon tuotteet keskittyivät kaverusten metsästys ja kalastusharrastuksen tukemiseen riista- ja kalaruuille suunniteltujen oluiden muodossa. Pian kuitenkin kävi selväksi, että kysyntä käsityöläisoluelle oli oletettua suurempaa ja panimolla alettiin laajentamaan tuoterepertuaaria vauhdikkaasti. Samalla kun tuotevalikoima on kasvanut, niin on kasvanut myös panimon asiakaskunta ja valmistuskapasiteettikin.
OLARIN PANIMO
Olarin Panimo on vuonna 2015 perustettu pienpanimo. Panimo on saanut alkunsa espoolaisessa lähiössä, joka luonnollisesti on Olari. Olarihan muuten on lahjomattoman ja yksimielisen itsekootun raadin mielestä Suomen kaunein lähiö, joka on oman panimonsa ansainnut.
Hyvän oluen lisäksi Olarin Panimon sydäntä lähellä ovat lähiöestetiikka; graffitit, räp, skeittaus ja alakulttuurit. Myös 90-luvun retrous ja rentous kuuluvat panimon tekemisen meininkiin. Parhaiten panimo tunnetaan hedelmäisistä ja herkullisista NEOista, sekä katkerista West Coast IPOista – näitä molempia löytyy festareilta panimon tiskiltä.
PLEVNA / KOSKIPANIMO
Tuoretta lähiolutta Tampereelta vuodesta 1994. Panimoravintola Plevnan uumenissa toimiva Koskipanimo valmistaa yli 20 eri olutta, Panimosimaa ja siidereitä – kausi-, ja erikoistuotteita unohtamatta. Talon oluet valmistetaan aina tuoreista ja puhtaista raaka-aineista, humalat tulevat panimolle Saksasta, Tsekeistä ja Yhdysvalloista. Hiiva ja puhdas vesi valikoituu aina sen mukaan mikä kulloinkin takaa parhaan käymistuloksen.
SALAMA BREWING COMPANY
Salama on alunperin Espoolainen pienpanimo, joka on perustettu vuonna 2018 neljän Tamperelaisen kaveruksen toimesta. Oluissa panimo keskittyy reilusti humaloituihin New England-tyylisiin ipoihin, silkkisiin Imperial Stoutteihin sekä hapanoluisiin. Salama haluaa laajentaa craft oluen käsitystä Suomessa, tuomalla raaka-aine listaan mukaan mm. keksit, kakut, tortut, suklaakastikkeet, jne:) Kokeilunhalu vie panimoa eteenpäin ja halu viedä Suomalaisen craft oluen ilosanomaa maailmalle.
VANHAN PORVOON PANIMO
Vanhan Porvoon Panimo on vuonna 2022 perustettu pienpanimo Porvoon Vanhassa kaupungissa. Panimon tarina sai alkunsa vuonna 2017, kun Anders Granfeltin omistama liiketila jäi tyhjilleen pesulan lopetettua toimintansa. Hetkeksi tilaan muutti Porvoon Jäätelötehdas, mutta tilojen ahtaus ja jyrkkä luiska osoittautuivat liian haastaviksi jäätelövalmistukselle, ja toiminta siirtyi muualle kesällä 2019. Granfelt alkoi pohtia, millainen liiketoiminta sopisi historialliseen Vanhaan Porvooseen, ja kiinnostui pienpanimotoiminnasta, sillä kaupungissa ei vielä ollut pienpanimoa. Toiminta muuttui nopeasti kotipanimovaiheesta ammattimaiseen suuntaan ja panimon ensimmäinen olut Borgå Pilsneriä valmistui tammikuussa 2022.
VARIKKO PANIMO
Varikko Panimo on vuonna 2025 toimintansa aloittanut oululainen panimoravintola. Tekemisen juuret versoavat kuitenkin syvemmältä: panimon taustalla toimii mm. Maistilan ja Sonnisaaren ydinporukka. Panimon nimi muodostui loogisena jatkeena ja perintönä kaupungin vanhalta varikolta, jossa tehtiin ja taottiin käsin yli 60 vuotta. ”Mäskilapioon ei nojailla, vaan tavoitteemme on kaikkiruokaisina ihmettelijöinä valmistaa monenlaisia oluita, muita juomia ja nyt myös ruokia. Mahdollisimman hyvin sellaisia – tietysti. Juuri sillä filosofialla, mihin olemme tottuneet, ja intohimolla, joka meidät alalle ylipäätänsä johdatteli. Ja oluthan on totta kai ilon asia, ennen kaikkea!”
KAHVIPAAHTIMO TINTO ROASTERY
Etelä-Amerikka on muuttanut Tinto Roasteryn yrittäjän Janne Mäen elämän suuntaa jo kahdesti. 90-luvulla hän matkusti Kolumbiaan Suomen maantiepyöräilymaajoukkueen edustajana ja tapasi reissulla tulevan vaimonsa. Vuonna 2014 pariskunnan vieraillessa eteläamerikkalaisilla kahviviljelmillä Janne sai kipinän tehdä kahvista ammatti. Tämä suunnitelma konkretisoitui vuonna 2019, kun oma pienpaahtimo Tinto Roastery puhalsi ensimmäiset kahvintuoksut savupiipusta Vaasan Varastokadulla.